Mentenanta si ingrijirea piscinei

Articole
/
July 5, 2024
Mentenanta si ingrijirea piscinei

Așa cum avem grijă de mașina personală sau cum menținem curățenie și ordine în propria locuință, la fel trebuie să ne îngrijim de piscina noastră privată. Fiecare piscină este unică și vine cu propriile provocări de mentenanță și service, dar în cazul tuturor aceleași aspecte și necesități de bază sunt valabile.

Mentenanța unei piscine private nu necesită cunoștințe avansate și studii superioare. Cu toate acestea trebuie să putem identifica fiecare element principal din ansamblul piscinei și procedeele necesare îngrijirii acestuia.

1. Apa

Apa este, evident, cel mai important factor din ecuație. Aceasta trebuie menținută curată, îngrijită și lipsită de factori contaminanți și poluanți precum deșeuri sau substanțe nocive. Doar așa vă veți bucura împreună cu cei dragi, în siguranță, de o piscină funcționabilă la parametrii corespunzători.

Pereții și radierul piscinei sunt în permanență în contact cu apa și cine sau ce intră în bazin. Este foarte important să menținem aceste suprafețe într-o stare bună, lipsite de alge sau deșeuri pentru sănătatea și siguranța noastră.

2. Filtrarea

Putem compara sistemul de filtrare al unei piscine cu un organism ce menține apa în circulație, filtrul fiind cel care reține mizeria și elementele care pot contamina apa sau chiar avaria componentele din ansamblul piscinei. Fără un sistem de filtrare funcțional la capacitate corespunzătoare apa din piscina va deveni cețoasă, poluată și plina de alge sau alte particule care o vor face de neutilizat. Rezolvarea unor astfel de situații impune timp și bineînțeles anumite costuri.

Pompa își trage apa prin intermediul unui skimmer sau dintr-un bazin de compensare care comunică cu un canal perimetral situat pe marginea piscinei. Tancul de compensare trebuie îngrijit, menținut curat și igienizat la anumite intervale de timp in funcție de utilizare.

Atunci când apa stagnează devine cețoasă, dezvoltă bacterii și alge. Din acest motiv este foarte important să avem un sistem de recirculare eficient care funcționează corespunzător. Ideal este ca apa să fie recirculată în permanență. Dacă bugetul sau echipamentul nu ne permite trebuie totuși să menținem apa în recirculare cel puțin 10-12 ore pe zi. Astfel apa va fi filtrată de cel puțin câteva ori pe zi.

O recirculare eficientă este strâns legată de starea filtrului și de spălarea acestuia în mod regulat. În filtru sunt reținute particulele nocive și poluante din apă. În cazul în carefiltrul nu este spălat, nisipul din interiorul său (dacă vorbim de filtre pe bază de nisip) poate deveni colmatat și ulterior o oază pentru dezvoltarea bacteriilor ce ajung înapoi în apa din bazin.

Recircularea nu este suficientă pentru a menține piscina în stare igienică. Nu putem scoate factorul uman și munca manuală din ecuație. Bazinul trebuie aspirat săptămânal pentru a elimina particulele ce nu pot fi captate de sistemul de recirculare. Neglijarea procesului de aspirație poate duce la dezvoltarea coloniilor de bacterii, încețosarea apei și chiar la avarierea sistemului de filtrare.

Un robot de curățare automat vă poate ajuta să reduceți costurile de mentenanță pe termen lung și va menține piscina curată fără ca dumneavoastră să depuneți efort.

3. Parametrii chimici

Un instrument absolut necesar pe care trebuie să îl aveți atunci când realizați mentenanța unei piscine este kit-ul de testare ai parametrilor chimici ai apei. Înainte de a aplica tratamentul chimic al apei trebuie să testați nivelul pH-ului și al clorului din apă. Deși sistemele de dozaj al substanțelor de tratare au în dotarea lor sonde ce măsoară parametrii apei, testul manual rămâne indispensabil. Nivelul pH-ului (mărime ce permite aprecierea faptului că, o soluție pe bază de apă este acidă ( ) sau bazică   trebuie să fie la o valoare ideală pentru corpul uman: între 7,2 și 7,6. Nivelul clorului, brom-ului al oxigenului activ, etc depinde de tipul de tratament pe care îl utilizați.

Ocazional vom suplimenta tratamentul chimic, în special după ploaie sau dacă piscina a fost folosită de un număr ieșit din comun de persoane într-un interval de timp relativ scurt. Ca să fim siguri că apa din bazin își pastrează nivelul de igienă în mod regulat este necesar să aplicăm tratamentul cu anti-alge sau clorinare șoc. Cantitățile sunt dictate de tipul de substanțe pe care îl întrebuințăm dar și de volumul de apă implicat. Ca o mică paranteză: încercați pe cât de mult posibil să aplicați tratamentul șoc la apus în cazul piscinelor exterioare, deoarece în caz contrar clorul se va evapora mai repede sub efectul razelor soarelui.

Floculantul este o substanță cu rol de clarificator care ajută la depunerea particulelor în suspensie spre limpezirea apei. Se recomandă ca aplicarea floculantului să fie urmată de aspirație. Un truc ce se poate dovedi eficient în anumite situații : aplicați seara clarificatorul, conform recomandărilor producătorului, și peste noapte opriți pompa de recirculare. Dimineața aspirația va fi mult mai eficientă deoarece particulele se vor fi depus pe fundul bazinului fără a fi perturbate de nici o mișcare din apă.

Secretul unei piscine curate ce poate fi utilizată în condiții de siguranță constă în a avea un program fix de mentenanță preventivă. Deși la prima vedere pentru anumite persoane poate părea complicat, în realitate îngrijirea unei piscine este un proces simplu.

Daca, insa, nu dispui de timpul necesar, fii fara grija, te putem ajuta. Contacteaza-ne sa discutam despre un pachet de mentenanta personalizat pentru piscina ta.

In continuare

Afla cum te putem ajuta.

Contact